התנגדות למתן צו קיום צוואה היא זכות שיש לכל אדם שחושש כי אם יינתן צו כזה ייפגעו זכויותיו. בכתבה זו מפורטות העילות העיקריות המאפשרות למנוע את מימושה של הצוואה, ובאופן טבעי מומלץ להתייעץ קודם עם מומחה בתחום – עו"ד דיני משפחה עם בקיאות בתחום הספציפי של צוואות
צוואה מאוחרת יותר
סיבה אפשרית אחת לביטולה של צוואה היא קיום צוואה מאוחרת יותר. על-פי חוק הירושה, הצוואה האחרונה שנחתמה ע"י אדם היא זו התקפה, כל עוד היא עומדת כמובן בכל דרישות החוק (כולל לגבי מאפיינים טכניים וצורניים). במקרים כאלה ייתכן שתוכלו להגיש את הבקשה לרשם הירושות גם ללא עזרת עורך דין.
אי כשירות מנטלית
מקרה שבו כן כדאי להגיש בעזרת עורך דין התנגדות לצוואה הוא אי כשירות מנטלית להכין מסמך שמחייב שיקול דעת מעמיק. כלומר, כשלמצווה, במועד הכנתה של הצוואה, לא היו היכולות הקוגניטיביות הנחוצות לכך. באופן טבעי לא קל לשכנע את בית המשפט שאכן האדם לא היה כשיר באותה עת, אבל בעזרת עורך דין מיומן, או כמובן עורכת דין מנוסה, ניתן לעשות זאת.
לחץ אסור או מעורבות פסולה
עוד עילה אפשרית, ונפוצה יחסית, לביטולן של צוואות היא הפעלת לחץ אסור על המצווה בעת עריכתה של הצוואה. ההגדרה של לחץ אסור רחבה למדי, כשגם מצב שבו אחד הזוכים על-פי הצוואה הוביל לבידוד המצווה עשוי להיחשב ככזה. גם מעורבות של אחד הנכללים בצוואה בעת עריכתה עשויה להוביל לביטולה, וכדי לבחון זאת כדאי להתייעץ עם סמכות מקצועית רלוונטית.
תנאים אסורים
מצב נוסף שבו ניתן להגיש בעזרת עורך דין התנגדות לצוואה, וליתר דיוק לסעיפים ספציפיים בה, הוא כשהמסמך כולל תנאים אסורים. לדוגמה, מתן סכום כסף מסוים לאדם בתנאי שיתגרש מאשתו. בכל מקרה שבו מחפשים עו"ד דיני משפחה, כדאי להתרשם מיכולות הקשב שלו או שלה, וגם לברר מהו היקף הניסיון הרלוונטי. עו"ד עפרה פרי היא מומחית בתחום עם יכולת מוכחת להתעמק בכל מקרה ולגבש את האסטרטגיה המיטבית ובפרט למנוע קיפוח עקב צוואה לא תקינה.