ישנן מספר דרכים לערוך צוואה שתקבל בעת הצורך תוקף משפטי. אחת הדרכים הנחשבת למקובלת ביותר היא עריכת צוואה בכתב. צוואה כזו נכתבת בכתב ידו של המצווה וצריכה לכלול תאריך עריכת הצוואה בכתב יד וחתימה של המצווה. מומלץ לעשות זאת בליווי עורך דין צוואה שיוודא שלא נופלים בה פגמים טכניים שעלולים להביא לפסילתה, שהיא מקיפה, מפורטת וגם מנוסחת היטב. דרך שניה היא חתימה בנוכחות עדים. היתרון של נוכחות עדים במעמד עריכת הצוואה הוא שהם יוכלו להעיד שעריכת הצוואה נעשתה כשהמצווה כשיר לכך ושלא הופעל עליו לחץ. דרך שלישית הנותנת לצוואה תוקף משפטי מיידי הוא עריכתה בפני רשות (שופט, דיין או רשם הירושות וגם בפני נוטריון). דרך רביעית המהווה ברירת מחדל היא עריכת צוואה בע"פ ומשתמשים בה רק במצב בו ימיו של המצווה ספורים.
האם ניתן לחלק עיזבון באופן שונה מהכתוב בצוואה?
עד כמה שהדבר נשמע אבסורדי התשובה היא כן. אמנם מטרתה של עריכת צוואה היא חלוקת עיזבון בהתאם לרצונו של המצווה ועפ"י שיקול דעתו, אך לעיתים הוא לא נותן את דעתו על בעיות שיכולות להיווצר בעקבות חלוקת העיזבון בדרך בה בחר, למשל ענייני מיסוי או בעיה אחרת. הדרך להתגבר על כך, כמו גם על הגשת התנגדות לצוואה מצד יורש, היא עריכת הסכם עיזבון בעזרת עורך דין צוואה המתמחה בצוואות וירושות ויוכל להוביל לעריכת הסכם המקובל על כל היורשים. הסכמת כל היורשים להסכם היא תנאי לכך שחלוקת העיזבון תיעשה על פיו ולא בהתאם לצוואה.
הובלת הליך גישור במחלוקות שונות בתוך המשפחה
המשפחה היא אמנם הקן שלנו והמסגרת הקרובה והבטוחה, אך גם במשפחה מתעוררות מחלוקות שללא טיפול נכון גוברות והופכות לסכסוכים. כשמדובר על המשפחה המורחבת נושא מחלוקת מוכר הוא חלוקת הירושה. באמצעות הליך גישור, מו"מ או דרך אחרת ליישוב סכסוכים ניתן להתגבר על המחלוקת ולהגיע להסכם חלוקת עיזבון שיהיה מקובל על כולם. כשמדובר על המשפחה הגרעינית, יותר ויותר זוגות המתגרשים בוחרים בהליך גישור לקביעת כל סעיפיו של הסכם גירושין. גישור הוא תהליך קצר הרבה יותר וגם זול יותר מקביעת הדברים במשפט, ומעבר לכך, לשני בני הזוג ישנה שליטה מלאה על המוסכם בכל נושא שבהסכם שזהו יתרון משמעותי.
עו"ד ונוטריון טל פרי הוא עו"ד לענייני משפחה בעל ניסיון רב. הוא מייצג את לקוחותיו ואף מוביל הליכי גישור בהצלחה רבה גם בנושאים מורכבים. מוזמנים ליצור קשר.